sobotnie. włoskie smaki


Sobota, miłe towarzystwo i fajny film. Cienka, chruupiąca pizza. Czemu nie ;))

Ciasto (na dwie cienkie pizze)
/na podstawie KwestiaSmaku/
250g maki pszennej
250g maki pszennej razowej
opakowanie suszonych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżeczka oliwy
letnia woda (ile zbierze)

Zagniatam ciasto,formuję kulke i smaruję lekko oliwa. Przykrywam sciereczką i pozostawiam na min.30min do podwojenia objętości. Rozwałkowuje dwa bardzo cienkie placki. Przekladam ciasto na blache. Rozgrzewam piekarnik do 200°C

Sos:
puszka pomidorów w puszce/przecier pomidorowy
koncentrat pomidorowy
1-2 ząbki czosnku
oregano
bazylia
papryka słodka
sol i pieprz

Sos podgrzać i doprawic wedle własnych upodobań. Sos rozprowadzić po cieście. Rozłożyć ulubione dodatki. U mnie jedna z ananasem,oliwkami,fetą,pomidorem i bazylią. Druga kurczak,pieczarki,papryka i kukurydza. Zmniejszyć temperature do 180°C, piec do zrumienienia. Smacznego !



Po małej przerwie- drożdzowo.


Chałka
(przepis wlasny,robiona na oko)
zaczyn: 50g drożdzy
            6 łyżek cukru
            łyżka mąki
            szklanka ciepłego mleka

2 jajka
40-50g masła
3-4 szklanki maki (ile zbierze)
cukier waniliowy

Przygotować zaczyn, pozostawić na ok30min aby popracował. Po tym czasie wn misce umiescic reszte skladnikow i dodac zaczyn. Wyrabiac do uzyskania jednolitej kulki,aby nie przylepiala sie do rąk. Przykryc sciereczka,pozostawic w cieplym miejscu aby ciasto podwolilo swoja objętość. Następnie ciasto podzielić na 6 równych części. Uformować z każdej długie rulony. Zapleść warkocz. Przeniesc na blache,przykryc i tak samo pozostawic na ok30min do podrosnięcia. Piekarnik nastawic na 200°C. Pare łyżek mleka podgrzać,dodac troche cukru. Za pomoca pędzelka posmarować chałkę. Posypac cukrem po górze.zmniejszyc temp. do 180°C i piec do zrumienienia. Sprawdzać patyczkiem. Smacznego (;