Małe a cieszy

Mój ulubiony czarodziejski produkt w kuchni? Drożdże! Musieliście choć raz być świadkami tej niezwykłej przemiany, jeśli nie nic nie stoi na przeszkodzie. Odrobina drożdży,ciepły płyn,cukier i szczypta mąki- proces czary-mary rozpoczęty. Większość ludzi twierdzi 'nie potrafię piec drożdżowego'. Moim skromnym zdaniem każdy potrafi,wystarczy spełnić dwa warunki. Po pierwsze posiadać niezbędne składniki,po drugie posiadać jeden niezbędniejszy ;) Mam na myśli odrobinę miłości, którą należy się z nimi podzielić. Obdarować je taką małą szczyptą. W takiej sytuacji nasz magiczny produkt nie odmówi nam posłuszeństwa.

                           

Bułeczki z wiśniami
(na bazie przepisu Liski)

300g mąki (użyłam tortowej)
pól szklanki mleka
łyżeczka drożdży instant
łyżka cukru
jajko
50g miękkiego masła
odrobina esencji waniliowej lub szczypta cukru waniliowego
pół łyżeczki soli

nadzienie: zesmażone, wydrylowane wiśnie z dodatkiem cukru (ilość zależy od naszych upodobań,ja użyłam świeżo robionych powideł)

Do rondelka wlać mleko, dodać masło, cukier, sól i wszystko podgrzać. W misce zaś wymieszać mąkę i drożdże. Gdy mieszanka w rondelku przestygnie wbić jajo. Zawartość rondelka przelać do miski z mąką i drożdżami. Wyrabiać ręcznie. Przykryć lnianą ściereczka i pozostawić na ok1,5h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( bez przeciągów).
Ciasto podzielić na 8 lub 10 części, w zależności jakiej wielkości preferujemy bułeczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpłaszczyć ciasto w dłoni i nadziewać wiśniami,uformować kulę. Bułeczki układać na papierze, w odległości min. 3cm od siebie aby podczas pieczenia nie posklejały się. Tak przygotowane bułeczki przykryć powtórnie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja robię to w nagrzanym ówcześnie piekarniku). Pozostawić na min. pół godz. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować delikatnie masłem i posypać cukrem, lub pokryć odrobiną mleka albo rozbełtanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzać do 200°C, piec ok 20min. Wystudzić.



Pochłaniać z bananem na buzi! ;)

4 Responses so far.

  1. kornik says:

    Poproszę jedną bułeczkę, to i mnie ucieszą;)
    nie ma nic lepszego od domowego pieczywa!

  2. ja też bardzo lubię wypieki z dodatkiem drożdży. właśnie przed chwilą wyrobiłam ciasto na chlebki pita;)

    porywam jedną bułeczkę;)

  3. Urocze bułeczki z pysznym nadzieniem :)

  4. Monika says:

    Uwielbiam drożdżowe wypieki;)świetne bułeczki!

Leave a Reply