sobotnie. włoskie smaki


Sobota, miłe towarzystwo i fajny film. Cienka, chruupiąca pizza. Czemu nie ;))

Ciasto (na dwie cienkie pizze)
/na podstawie KwestiaSmaku/
250g maki pszennej
250g maki pszennej razowej
opakowanie suszonych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżeczka oliwy
letnia woda (ile zbierze)

Zagniatam ciasto,formuję kulke i smaruję lekko oliwa. Przykrywam sciereczką i pozostawiam na min.30min do podwojenia objętości. Rozwałkowuje dwa bardzo cienkie placki. Przekladam ciasto na blache. Rozgrzewam piekarnik do 200°C

Sos:
puszka pomidorów w puszce/przecier pomidorowy
koncentrat pomidorowy
1-2 ząbki czosnku
oregano
bazylia
papryka słodka
sol i pieprz

Sos podgrzać i doprawic wedle własnych upodobań. Sos rozprowadzić po cieście. Rozłożyć ulubione dodatki. U mnie jedna z ananasem,oliwkami,fetą,pomidorem i bazylią. Druga kurczak,pieczarki,papryka i kukurydza. Zmniejszyć temperature do 180°C, piec do zrumienienia. Smacznego !



12 Responses so far.

  1. slyvvia says:

    Piszę się na takie smaki. Pycha :D

  2. Tyna says:

    Nie ma to jak pizza:)

  3. ale wielkie! wyglądają genialnie :)

  4. sobota po włosku..
    dawno nie jadłam pizzy. hm..

  5. Pysznie wygląda... Bardzo apetyczna :)

  6. asieja says:

    lubię taką pyszną sobotę.

  7. Sue says:

    Moja ulubiona kuchnia Włoska :) Nie ma to jak domowa pizza :)

  8. Monika says:

    Uwielbiam takie soboty;)

  9. pees says:

    ale bym zjadła taką kruchą pizze na cienkim spodzie, ojjjj!:)

    cześć!

  10. monami says:

    ja właśnie czekam, aż przyjadą do mnie drożdże, a potem będę zajadać chorobę ciastem i pizzą :)

  11. Anonimowy says:

    o... jaka pyszna;D

  12. Canette says:

    Taka pizza jest najlepsza, nie to co serwowana w barach pizzeriopodobnych ze sztucznym sosem czosnkowym. Twoja wygląda jak rodem z Włoch :)

Leave a Reply