Cynamon, jabłka i ryz.

Od dziecka uwielbialam zapiekany ryż. Gdy tylko czułam ten rozchodzący sie zapach cynamonu banan sam pojawiał sie na twarzy ! Niczego nie zmieniam, robie go tak jak robi go moja mama. Chociaż nie powiem, zawsze lepiej smakuje gdy ktos zrobi go dla Ciebie. W tym wypadku mamusia (;

ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI I  CYNAMONEM
ryż gotowany 1:1 woda i mleko (z cukrem i laska wanilii)
zesmażone jabłka
cynamon
odrobina masła do wysmarowania formy

Do wysmarowanej żaroodpornej formy przekładam połowę ryżu. Na ryż warstwa jabłek i warstwa cynamonu. Powtarzam ta czynność jeszcze raz. Po górze cynamon sypię obficie, tak lubię najbardziej.
Zapiekam przez ok15 min w 180°C. Pod koniec zazwyczaj otwieram przykrywkę aby góra się ładnie zapiekła. Warto górę posypać odrobiną brązowego cukry- apetycznie sie skrystalizuje i wytworzy przyjemną skorupkę. Podaję jeszcze gorący z solidną łyżką jogurtu greckiego lub maślanki (:



13 Responses so far.

  1. slyvvia says:

    Znakomicie się prezentuje :D

  2. Sue says:

    To co z mamą jadłam zawsze na obiad w soboty pt. ,,tylko we dwie''. :)

  3. Dominika says:

    moje ulubione smaki!

  4. ola says:

    Jabłka,ryż cynamon-smaki z dawnych lat ♥
    Kiedy sama przygotuje taki ryż nie smakuje tak dobrze jak kiedyś...

  5. uwielbiam to danie :)tylko ja jeszcze daję między warstwami odrobinę masła

  6. Fairy says:

    UWIELBIAM!
    ale szczerze mówiąc moim faworytem jest wersja z makaronem zamiast ryżu

  7. niebochce says:

    to chyba jedyna potrawa, którą uwielbiam zarówno ja i mój tata :D.

  8. Szana says:

    robię prawie identycznie tylko, że z makaronem :)
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

  9. Mm bardzo apetyczny ryż :)

  10. kikimora says:

    Też go uwielbiam, a zapach jest nieziemski! Moja babcia często taki robiła

  11. Canette says:

    W dzieciństwie też miałam często tak ryż w domu, uwielbiam go :)

  12. Anonimowy says:

    Moja mama kiedyś też taki zrobiła na obiad, wtedy ojciec jej wpierdolił i poszedł zabić świniaka.

Leave a Reply