Od dziecka uwielbialam zapiekany ryż. Gdy tylko czułam ten rozchodzący sie zapach cynamonu banan sam pojawiał sie na twarzy ! Niczego nie zmieniam, robie go tak jak robi go moja mama. Chociaż nie powiem, zawsze lepiej smakuje gdy ktos zrobi go dla Ciebie. W tym wypadku mamusia (;
ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
ryż gotowany 1:1 woda i mleko (z cukrem i laska wanilii)
zesmażone jabłka
cynamon
odrobina masła do wysmarowania formy
Do wysmarowanej żaroodpornej formy przekładam połowę ryżu. Na ryż warstwa jabłek i warstwa cynamonu. Powtarzam ta czynność jeszcze raz. Po górze cynamon sypię obficie, tak lubię najbardziej.
Zapiekam przez ok15 min w 180°C. Pod koniec zazwyczaj otwieram przykrywkę aby góra się ładnie zapiekła. Warto górę posypać odrobiną brązowego cukry- apetycznie sie skrystalizuje i wytworzy przyjemną skorupkę. Podaję jeszcze gorący z solidną łyżką jogurtu greckiego lub maślanki (:
Znakomicie się prezentuje :D
To co z mamą jadłam zawsze na obiad w soboty pt. ,,tylko we dwie''. :)
moje ulubione smaki!
Jabłka,ryż cynamon-smaki z dawnych lat ♥
Kiedy sama przygotuje taki ryż nie smakuje tak dobrze jak kiedyś...
uwielbiam to danie :)tylko ja jeszcze daję między warstwami odrobinę masła
UWIELBIAM!
ale szczerze mówiąc moim faworytem jest wersja z makaronem zamiast ryżu
to chyba jedyna potrawa, którą uwielbiam zarówno ja i mój tata :D.
robię prawie identycznie tylko, że z makaronem :)
pozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Mm bardzo apetyczny ryż :)
Też go uwielbiam, a zapach jest nieziemski! Moja babcia często taki robiła
W dzieciństwie też miałam często tak ryż w domu, uwielbiam go :)
pięknie wygląda!
Moja mama kiedyś też taki zrobiła na obiad, wtedy ojciec jej wpierdolił i poszedł zabić świniaka.