Jabłkowo cynamonowo.

W klimacie jesiennym proponuję szarlotkę. Robiona na 'oko', serdecznie polecam. Kawałek szarlotki z wyczuwalnym aromatem cynamonu i kubek ulubionej kawy czy herbaty. Czego chcieć więcej ;)




lekka Szarlotka mocno jabłkowo- cynamonowa

ciasto kruche: 100g zimnego masła
                      2 zółtka
                      kilka łyżek kwaśnej śmietany
                      pół szklanki cukru
                      szczypta soli
                      maki (ile zbierze do odpowiedniej konsystencji)

Zagnieść ciasto,uformować kulę.3/4 schować do lodówki a 1/4 do zamrażalnika. po min. godzinie wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować zgodnie z rozmiarem blachy. Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto i wstawić do rozgrzanego piekarnika 180°C do czasu zrumienienia. Jabłka zetrzeć na tarce,rozmiar zależy od upodobań oraz ilość jabłek. Dodać cukru trzcinowego,cynamonu i łyżkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na podpieczony spód,posypać cynamonem i rozetrzeć po górze kawałek ciasta z zamrażalnika na tarce. Dopiekać do zrumienienia. Posypać cukrem pudrem.

One Response so far.

  1. Nadchodzi jabłkowo-cynamonowy czas. Narobiłaś mi smaka :)

Leave a Reply