W klimacie jesiennym proponuję szarlotkę. Robiona na 'oko', serdecznie polecam. Kawałek szarlotki z wyczuwalnym aromatem cynamonu i kubek ulubionej kawy czy herbaty. Czego chcieć więcej ;)
lekka Szarlotka mocno jabłkowo- cynamonowa
ciasto kruche: 100g zimnego masła
2 zółtka
kilka łyżek kwaśnej śmietany
pół szklanki cukru
szczypta soli
maki (ile zbierze do odpowiedniej konsystencji)
Zagnieść ciasto,uformować kulę.3/4 schować do lodówki a 1/4 do zamrażalnika. po min. godzinie wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować zgodnie z rozmiarem blachy. Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto i wstawić do rozgrzanego piekarnika 180°C do czasu zrumienienia. Jabłka zetrzeć na tarce,rozmiar zależy od upodobań oraz ilość jabłek. Dodać cukru trzcinowego,cynamonu i łyżkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na podpieczony spód,posypać cynamonem i rozetrzeć po górze kawałek ciasta z zamrażalnika na tarce. Dopiekać do zrumienienia. Posypać cukrem pudrem.
Nadchodzi jabłkowo-cynamonowy czas. Narobiłaś mi smaka :)