Makaronowo. Zapiekankowo

Pogoda nie rozpieszcza,powoli przychodzi czas na jesienne potrawy. Coś ciepłego, sycącego i zachęcającego swym aromatem. Uczta dla duszy, jednocześnie i dla podniebienia. Mi osobiście w takim okresie ciężko jest się obejść bez gorącej herbaty z miodem i cytryna, szarlotki ze świeżych jabłek z ostrą nutą cynamonu czy też dania pełnego różnorodnych składników na które w danej chwili mam ochotę. Ostatnio przyszła pora na zapiekankę makaronowa, lekka a zarazem delikatnie sycącą. Jak to już ze mną bywa- pełna improwizacja oraz potrzeba smaku i tym razem nie zawiodła.






Zapiekanka makaronowa

makaron, użyłam penne,farfalle i tortiglioni
papryka
cebula
oliwki
wędzona ryba
koncentrat
bazylia
ser żółty

sos: jajko,mleko,jogurt naturalny,maka i przyprawy

Makaron gotuję al dente. Na patelni podsmażam cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę,dodaję łyżkę koncentratu do smaku. Odcedzam makaron zostawiając odrobinę wody po gotowaniu. Do garnka z makaronem dodaję zawartość patelni,rybę pokrojoną w kostkę i oliwki. W miseczce przygotowuję sos. Wbijam jajko,dodaję odrobinę mleka,mąki i jogurtu (konsystencja powinna przypominać śmietanę). Doprawiam do smaku. Wlewam sos do garnka z makaronem. Mieszam dokładnie całość. Dodaję posiekaną bazylię,tymianek,pieprz i sól. Makaron przekładam do naczynia żaroodpornego. Posypuję startym serem i odrobiną przypraw po górze. Piekę do zrumienienia, ok30min w 180 °C. Smacznego.

One Response so far.

  1. Monika says:

    Też lubię rozgrzewające dania na jesienne chłody,chociaż dziś słońce nie daje za wygraną;)świetna zapiekanka!

Leave a Reply